Juist nu! Nut en noodzaak van gebiedsgericht werken

/ maart 20th, 2020 / 0 Comment

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Al een tijdje stond op de planning om iets meer te delen over de opdracht die Anika doet voor het team Gebiedsregie van de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Ook in deze opdracht neemt het inspelen op de actualiteit van de coronacrisis nu even de overhand. Zo wordt zichtbaar duidelijk hoe belangrijk het gebiedsgericht werken voor gemeenten is. 

Gebiedsgericht werken is geen gestandaardiseerde werkwijze binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg. Er is wel een team van betrokken en ervaren gebiedsregisseurs. Zij hebben een grote actuele kennis van de lokale context, van de formele en informele netwerken en partners in het gebied. De gebiedsregisseurs werken integraal, zij kennen de opgaven en knelpunten, de zwakke plekken en krachten van de buurten en wijken. In deze tijd moet er snel worden geschakeld tussen centraal beleid en maatregelen en de lokale context. Hierin lijkt gebiedsgericht werken onmisbaar. 

De gebiedsregisseurs vervullen nu een aantal belangrijke functies. Zo komen de signalen uit het gebied bij het team binnen; zij inventariseren actief en roepen partners op om te delen. Het gaat zowel om de kansen; de mooie en ontroerende initiatieven voor hulp die ontstaan, maar ook om de knelpunten die (dreigen te) ontstaan; de zorgen voor kwetsbaren in de samenleving voor wie de crisis directe gevolgen heeft omdat de structurele hulp of opvang weg lijkt te vallen of verandert. Het gaat verder dan signaleren en doorzetten, de gebiedsregisseurs zijn ook een verbindende schakel. Zowel op gebiedsniveau tussen partners, bewoners en ondernemers als tussen het gebied en de gemeente; het crisisteam, collega’s en bestuur. Vanuit hun kennis- en informatiepositie vervullen zij zo ook een adviserende rol.   

Essentieel voor de effectiviteit van de gebiedsregisseurs is dat zij in deze positie worden benut door collega’s, bestuur en crisisteam. Om zo het meeste te kunnen betekenen. En ook in crisistijd de koppeling kunnen maken tussen doelen en maatregelen van de gemeente en behoeften en noden van het gebied. In de Gemeente Leidschendam-Voorburg krijgt dit steeds meer vorm en wordt een structuur ingericht. Het is interessant om de ontwikkelingen hierin te blijven volgen, juist als de rust meer is teruggekeerd. 

Anika werkt tijdelijk als gebiedsregisseur voor de Gemeente Leidschendam-Voorburg. In deze opdracht werkt zij onder andere aan het ontwikkelen van een nieuw instrument voor het gebiedsgericht werken in de gemeente, ‘het gebiedskompas’. Hier zal ze later meer over delen. 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Related posts

Leave a comment