Innovatieve samenwerking kinderopvang en onderwijs

/ september 11th, 2019 / 0 Comment

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Soms betekent innovatie helemaal niet dat alles op de schop moet. Soms is innovatie slechts bijstellen. Kleine aanpassingen worden al snel over het hoofd gezien maar kunnen een groot verschil maken! 

Overstap +

De overstap van peuteropvang naar basisonderwijs is spannend. Voor het kind zelf, maar ook voor de ouders en zelfs voor de medewerkers. In dit proces komen de uiteenlopende werkwijzen van de opvang en het onderwijs elkaar tegen. Het is de uitdaging dat deze niet botsen, maar elkaar versterken. Dit knelpunt kwam naar voren in het innovatie traject dat wij mochten begeleiden. 

Service journey

In de vorige fase van de Design Thinking hadden we met elkaar (de Design Werkgroep) al ontzettend veel informatie verzameld over dit proces. Om tot de kern te komen moesten we nu een stap terug nemen om transparantie in de bestaande werkwijze te krijgen. Welke stappen worden er precies genomen, door wie, met welke reden en met welk gevoel? Dit noemen we een service journey.

Hierbij ging het ons om de samenwerking tussen de twee organisaties. Waar stokt deze en waar niet? Deze service journeys maakte Bureau de Hamvraag samen met de medewerkers van de opvang en het basisonderwijs. Het transparant verbeelden en zichtbaar maken van deze service journey bleek al heel waardevol voor de medewerkers. De knelpunten kwamen duidelijk naar voren. Ook bleek dat er een aantal stappen waren waar iedereen een ander beeld bij had. 

Visualisatie medewerkers en ouders

Er waren een aantal kleine maar essentiële veranderingen nodig in het werkproces om kinderen en ouders beter te begeleiden. Er was behoefte om persoonlijke begeleiding te kunnen bieden als dat nodig was, zonder het uniform te verplichten. De behoefte was om het werkproces te standaardiseren zodat signalen altijd opgepakt konden worden. Op een manier die voor beide organisaties werkt. En die het voor ouders en kind makkelijker maakt. Er is in het aangepaste proces meer aandacht voor persoonlijke begeleiding en bijzonderheden worden tijdig gesignaleerd en overgedragen. Er is een duidelijk escalatiemodel als de overdracht meer begeleiding vereist. 

Deze werkwijzen zijn in een poster en folder visueel gemaakt. Zo is het voor iedereen duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt. Voor ouders blijkt dit een welkome en geruststellende manier om te kunnen overzien wat er op hen afkomt. Na de pilotfase zijn een aantal aanpassingen in het ontwerp gemaakt. Zo is er een product uitgekomen dat vanuit de opdrachtgevers geïmplementeerd zal worden in alle locaties. 

Nu is het tijd voor een nieuw schooljaar en een nieuwe start. Het perfecte moment voor duurzame implementatie van innovatie! 

Download hier de poster die voor medewerkers is ontwikkeld:

Downloaden (PDF, 2.02MB)

Download hier de poster voor ouders. 

Downloaden (PDF, 994KB)

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Related posts

Leave a comment